Effect van het weer op een PPc zwembad

By in
4408
Effect van het weer op een PPc zwembad

België is nu éénmaal een land waar het weer enorm kan schommelen. De ene week kan het regenachtig zijn, en de week erna kan er een hittegolf uitbreken. Ook onweersbuien zijn ons niet onbekend, maar welke invloed hebben al deze verschillende weersomstandigheden nu op een PPc zwembad en op het water?

Wij sommen in dit bericht kort even op waar je zeker rekening moet mee houden bij de meest voorkomende weersomstandigheden. Zodat je zwembad in piekfijne staat blijft.

 

effect zonneschijn op ppc zwembad

Periodes van langdurig warm weer

In België komen hittegolven of langdurige periodes van warm weer niet heel veel voor, maar ze zijn ook geen uitzondering. Met wat geluk kunnen we een langere periode van mooi weer genieten en stijgt de temperatuur tot boven de 25°C voor enkele opéénvolgende dagen.

Tijdens zo’n periodes verdampt het water in het PPc zwembad veel sneller. Dit kan in kleinere zwembaden al snel oplopen tot enkele centimeters. Het is belangrijk om in deze warmere dagen het waterpeil elke dag te controleren en eventueel het zwembad bij te vullen.

Bij dergelijk warm weer wordt het zwembad ook meer gebruikt dan anders. Dit zorgt er dan weer voor dat de onderhoudsproducten er snel doorheen vliegen. Zorg dus dat je zeker genoeg voorraad liggen hebt om het zwembad netjes en clean te houden tijdens deze periodes.

Wanneer je tijdens dit warme weer de waterkwaliteit niet voldoende controleert, heb je ook een verhoogde kans dat er zich algenvorming voordoet in jouw zwembad. Dus hou dit zeker voldoende in de gaten en stuur bij waar nodig. Vraag ook zeker vrienden of familie om langs te komen, indien je op vakantie vertrekt of een weekendje niet thuis bent.

Warm weer brengt natuurlijk ook voordelen met zich mee. Zo hoef je bijvoorbeeld de temperatuur niet te regelen met behulp van warmtepompen, maar je kan gewoon de natuur zijn werk laten doen. ‘s Nachts daalt de temperatuur onvoldoende om het water volledig af te koelen en overdag heeft niemand behoefte om in een zwembad te springen dat warmer is dan 30°C. Dus extra bijverwarmen is in deze periodes zeker niet nodig, wat uiteraard ook een klein verschil maakt op de elektriciteitsafrekening.

 

regen in PPc zwembad

Periodes met zware regenval

Regen is onvermijdelijk. Na een periode van warm weer kan er op een korte tijd heel veel regen vallen, maar ook ‘gewone’ regenbuien kunnen een probleem vormen voor een zwembad.

Door het vallen van een grote hoeveelheid neerslag op korte tijd, kan de balans van het water verstoord worden. Zo kunnen de chemische stoffen verdunnen waardoor de kwaliteit van het water achteruit gaat. Omwille van deze reden is het dan ook aangeraden om het water te controleren na een dag regenval en eventueel de balans terug in evenwicht te brengen.

Daarbovenop brengt de regen ook bacteriën en andere vuiligheid met zich mee, die in het zwembad belanden. Dit heeft ook zijn weerslag op het chloor gehalte van het water. De actieve chloordeeltjes zullen sterk verminderd zijn na een dagje regen, dus breng dit nadien zeker weer op punt.

Vooraleer nieuwe chemische producten toe te voegen, controleer je best eerst de PH-waarde van het water. Het is namelijk zo dat alle andere chemische producten pas in balans gebracht kunnen worden als deze PH-waarde ook in orde is.

 

onweer invloed op ppc zwembad

Bij onweersbuien

Onweersbuien komen zowel in de zomer als in de winter voor. Meestal gaan ze ook gepaard met hagelbuien. Hagel kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat zwembad accessoires beschadigd raken. Denk maar aan filter installaties, overdekkingszeilen, allerlei waterspeeltjes,… Zorg er dus voor dat je alles goed opbergt voor de storm uitbreekt zodat er niks beschadigd raakt. En dek ook het zwembad niet af, omdat de hagel de zeilen of rolluiken kan beschadigen. Berg ook deze goed op.

Controleer na de onweersbui zeker de kwaliteit van het water. Het is namelijk makkelijker en vooral goedkoper om het water na een onweersbui weer naar een goed kwaliteitsniveau te brengen, dan een nieuw assortiment aan toebehoren te moeten aanschaffen.

 

Tijdens de herfstperiode

In de 1e periode van de herfst kan het vaak nog aangenaam weer zijn, en dus wil je waarschijnlijk ook nog gebruik maken van het zwembad. De herfst kan echter een grillige periode zijn. Er kan regen vallen, nog veel zon zijn, windvlagen die uit het niets de kop op steken,… Ook het afvallen van de bladeren kan problemen met zich meebrengen. Zorg ervoor dat je dagelijks alle vuil en afval van bladeren en takjes uit het zwembad haalt en controleer, op zijn minst wekelijks, alle water waarden.

Nadat de periode met mooi weer definitief achter de rug is, zorg je best voor een zeil of rolluik om je PPc zwembad mee te bedekken. Zodat het ‘winter-ready’ is. Dit maakt het bovendien ook makkelijker om in de lente de opstart terug te doen.

 

Tijdens de wintermaanden

In de winter is er nauwelijks werk aan het zwembad. Je hoeft de waterkwaliteit niet te controleren, de bodem niet te kuisen of de algen niet verwijderen. Algen en de meeste bacteriën kunnen namelijk niet groeien in de winter omdat het voor hen niet warm genoeg is.

Het is echter wel aanbevolen om nu en dan het water door de pomp en filters te laten lopen. Dit zorgt ervoor dat er geen vriesschade is en houdt de pijpen en filters in beweging. Dit maakt ook de opstart na de winter een stuk makkelijker.

54321
(0 votes. Average 0 of 5)