Hoe maak je een zwembad winterklaar?

By in
4116
Hoe maak je een zwembad winterklaar?

De dagen worden korter, de nachten frisser en zwemmen wordt zeldzamer. Dat is het ideale moment om je zwembad winterklaar te maken. Maar hoe begin je daar nu aan? Wij leggen het uit en zorgen ervoor dat jouw zwembad klaar is voor de winter.

Van zodra de temperatuur van het zwembadwater onder de 12° zakt, is het de moment om je zwembad winterklaar te maken. Door de lage temperatuur wordt het voor de algen te koud om te overleven. Hierdoor wordt het zwembadwater minder groen en moet je niet meer zoveel chloor gebruiken. Maar je kan je zwembad winterklaar maken met twee methodes: de actieve overwintering en de passieve overwintering. Welke methode je kiest, hangt af van je type installatie.

Twee methodes om je zwembad winterklaar te maken

De passieve overwintering

De passieve overwintering wordt aangeraden wanneer je filterinstallatie niet vorstvrij staat. De eerste stap is het schoonmaken van het zwembad en producten aan toevoegen. Eerst en vooral moet je het zwembad en de randen perfect schoonmaken. Daarna moet je het water laten zakken onder de skimmer. Deze zorgen voor de afvoer van het zwembadwater naar de filter en de verwarming. Op die manier blijft je zwembadwater helder. Wanneer je water uit je zwembad haalt, moet je ervoor zorgen dat er geen water meer in de skimmer staat. Op die manier zorg je ervoor dat de skimmer niet kapot vriest.

Waar je op moet letten is het grondwaterniveau. Het waterniveau van het zwembad mag niet lager zijn dan het grondwaterniveau. Dus het is belangrijk om het grondwaterniveau te kennen.

Wanneer het in de winter regent, zal het waterniveau opnieuw stijgen. Dan moet je dit regelmatig controleren, zodat de skimmer niet kapot vriest. De skimmer kan je ook beschermen met een stuk isolatie. Wil je liever een goedkoop alternatief? Dat kan ook. Neem een plastic fles met zand in of een tennisbal en zo bescherm je de skimmer ook.

Maar dit is niet alles. Nadien moet je nog een overwinteringsproduct toevoegen. Dit product voorkomt dat er algen gaan groeien en voorkomt kalkafzetting. Dan moet je het water gedurende 5u laten rond circuleren via de bodem aanzuig.

Voor de tweede stap ga je vooral je installatie beschermen. Dan hebben we het hier over de zwembadpomp en filter. Als deze in een ruimte staat waar het kan vriezen, is het het beste om die te laten leeglopen. Wanneer je dit gedaan hebt, plaats je best een zeil over je pomp. Op die manier bescherm je de pomp tegen de koude.

Je kan ook best het zomerzeil of het rolluik open laten. Anders vriest het kapot.

De actieve overwintering

De actieve overwintering wordt aangeraden wanneer je installatie vorstvrij staat. Hierbij laten we de zwembadinstallatie verder filteren. Ook hier ga je het zwembad en de randen mooi maken. Je voegt ook een overwinteringsproduct toe aan het water en laat het nadien gedurende 5u rond circuleren. Deze methode is een pak eenvoudiger. Je zet de verwarming op 5°C en laat het water iedere dag 2 à 4u rond circuleren. Hierdoor voorkom je dat je water toe vriest. 

Let wel op, indien je een warmtepomp hebt, gaat dit niet. Je kan een warmtepomp namelijk niet zetten op 5°C. Het beste dat je kan doen, is de warmtepomp afkoppelen en kantelen zodat er geen water meer in het toestel aanwezig is.

Ook bij deze methode laat je best het zomerzeil of het rolluik open.

Wij geven je graag nog een tip mee. Wanneer je de pomp loskoppelt, raden we je aan om foto’s te nemen. Op die manier weet je in het voorjaar nog perfect hoe je ze opnieuw kan installeren.

Je zwembad winterklaar maken, neemt even tijd in beslag. Maar wanneer je in het voorjaar het zwembad weer kan gebruiken, bespaart dit je veel tijd. Wil je weten welke methode je moet gebruiken? Of heb je nog vragen? Aarzel dan niet om ons te contacteren en wij beantwoorden graag al je vragen.

54321
(0 votes. Average 0 of 5)