Wat is de beste plaats voor een zwembad in de tuin?

By in
8440
Wat is de beste plaats voor een zwembad in de tuin?

Als je er ooit al aan gedacht hebt om een zwembad te laten aanleggen in je tuin, had je waarschijnlijk ook al een hoop vragen over hoe je er nu exact aan moet beginnen en of het zelfs mogelijk is om een zwembad te laten installeren in jouw tuin.

De grote vraag is of er een ppc zwembad past in je tuin, en zo ja, wat de meest geschikte plaats is om het dan effectief te zetten. Er komt meer kijken bij het aanleggen van een zwembad dan simpelweg een put te graven en er water in te laten lopen. Het is in de eerste plaats belangrijk om goed na te denken waar je jouw zwembad wil plaatsen, rekening houdend met het huis, natuur en andere elementen.

Wij lijsten hieronder enkele factoren op, waar je best rekening mee houdt bij het kiezen van de locatie van je zwembad.

 

Veel of weinig ruimte

Heb je slechts een kleine beschikbare ruimte om een ppc zwembad te plaatsen? Dan zijn je opties natuurlijk gelimiteerd. Je kiest best voor een plaatsing kort bij, of zelfs volledig naast het huis. Dit brengt echter met zich mee dat je de andere design beslissingen ook best in functie van je huis maakt. Denk hierbij aan de vormgeving, en materialen waarmee je de afwerking doet. Zorg ervoor dat dit complementair blijft met de look van de woning, zodat het niet aanvoelt alsof het zwembad er niet thuis hoort.

Heb je daarentegen een grote(re) oppervlakte ter beschikking, dan liggen je keuzemogelijkheden ook wijd open. Er zijn nog altijd genoeg redenen om het zwembad kortbij je woonst te laten aanleggen (altijd zicht op het zwembad, extra veiligheid voor de kinderen, meer privacy,…). Maar je hebt ook de keuze om je zwembad dieper in de tuin te plaatsen, en er echt een afzonderlijke oase van te maken met eventueel zijn volledig eigen look.

Hou, in beide gevallen, bij het nadenken over hoeveel je ruimte je ter beschikking hebt ook rekening met alle extra’s en toebehoren die je wil toevoegen aan je zwembad. Vergeet geen extra ruimte te voorzien om eventueel een waterterras te laten plaatsen, tafels en stoeltjes te zetten, enzovoort.

 

Veiligheid

Laat je in de eerste plaats een zwembad aanleggen voor jouw gezin? Zorg er dan voor dat je altijd een oogje in het zeil kan houden van binnenin het huis. Kinderen, maar ook huisdieren, genieten van een beetje waterpret in de zomer en dat kan de nodige ongelukjes met zich meebrengen. Kies dus een strategische locatie en plaats het zwembad niet achter een hoek of bomen, die je toezicht belemmeren.

Leg het zwembad ook niet helemaal achteraan in de tuin, waar je er weinig of niets meer van ziet, zodat je tijdig kan ingrijpen indien deze kleine ongelukjes zich voordoen. De veiligheid van je geliefden komt namelijk op de eerste plaats.

 

Ondergrond

Boven de grond kan alles er goed uitzien, maar vergeet ook zeker niet de ondergrond te controleren. Sommige ondergronden kunnen namelijk moeilijker te bewerken zijn zodat het aanleggen van een zwembad ook minder vlot loopt. Probeer dus na te gaan wat voor ondergrond er precies aanwezig is in je tuin en controleer ook zeker waar er bijvoorbeeld ondergrondse pijpleidingen en/of kabels lopen.

Als je ondergrondse problemen kan voorkomen, zal dit je niet alleen een zwembad opleveren dat minder kans heeft op verzakkingen, maar zal het je ook tijd en geld besparen.

 

Zonneschijn of schaduw

Gedurende de zomermaanden wil je waarschijnlijk, het liefst zo veel mogelijk, tijd doorbrengen aan het zwembad. Dit zal echter minder gebeuren als je kiest om het zwembad in de koude schaduw te plaatsen. De meeste tuinen kunnen rekenen op een gezond aantal uren zonneschijn per dag, maar zorg er toch zeker voor dat je een plekje kiest waar er veel zon is. Of waar de zon op de juiste uren van de dag schijnt.

Het plaatsen van een ppc zwembad in de zon, brengt ook een extra voordeel met zich mee. In de zomer warmt het zwembad sneller op, doordat het polyester de warmte beter opneemt. Dit zorgt ervoor dat er bij warm weer, geen extra warmtepomp moet aangezet worden, en dat je de natuur gewoon zijn werk kan laten doen. En bovendien bespaar je erdoor op je energierekening.

Verder is het plaatsen van het zwembad nabij bomen die schaduw met zich meebrengen minder aan te raden. Het water voelt er kouder door aan. En een zwembad plaatsen dicht bij grote bomen, struiken en planten zorgt voor extra vuil dat in het zwembad kan terechtkomen. Plaats daarom een zwembad nooit in de directe buurt van bomen of struiken die hun bladeren verliezen.

 

Toegankelijkheid voor installatie

Ga ook na of je tuin voldoende toegankelijk is om een zwembad te installeren. Hou rekening met de graafwerken, en aanlevering van het PPc zwembad. Deze zwembaden worden namelijk in één stuk geproduceerd en zo tot bij de klant geleverd. Wij beschikken echter over een hijskraan met een reikwijdte van 22 meter. Hiermee lukt de levering ook op moeilijk te bereiken plaatsen.

Vaak plaatsen we zwembaden in een tuin die niet bereikbaar is. Dankzij onze grote kraan is het mogelijk om het zwembad over de woning tot in de tuin te positioneren. Het ziet er bovendien nog eens indrukwekkend uit!

 

Privacy en rust

Ben je gesteld op je privacy? Dan dien je ervoor te zorgen dat je zwembad niet zichtbaar is van aan de straatkant, of dat de buren niet mee kunnen gluren. Zorg ervoor dat je kiest voor een plaats waar je eventueel een schutting kan zetten om zo ten volle te kunnen genieten van je privé zwembad.

Bijkomend voordeel van een schutting te zetten, is dat er ook minder wind zal zijn aan het zwembad. Dit zorgt ervoor dat het minder fris zal aanvoelen op matige zomerdagen, en dat er minder vuil in het zwembad zal waaien.

 

Alles kort op een rijtje

  • Ga na of je veel ruimte ter beschikking hebt voor de plaatsing van een zwembad en stem er eventueel je ontwerp op af.
  • Hou rekening bij het kiezen van de locatie met de veiligheid van kinderen en/of huisdieren.
  • Controleer of de ondergrond het toelaat om een zwembad aan te leggen.
  • Kies een plekje waar de zon voldoende aanwezig is.
  • Zorg dat je tuin voldoende toegankelijk is voor graafwerken en levering van het zwembad.
  • Plaats je zwembad op een locatie waar je er ten volle van kan genieten in alle rust.
Er komt heel wat kijken bij het aanleggen van een PPc zwembad. Wij helpen je graag bij het maken van de juiste keuze! Aarzel dus niet en contacteer ons bij verdere vragen.
54321
(0 votes. Average 0 of 5)